Her geçen gün popülerliğini artıran kripto para madenciliği, farklı donanım gereksinimlerini de peşinden sürüklüyor. Yeni çıkan Chia isimli kripto paranın hard disk ve SSD ile toplanması nedeniyle donanım kıtlığı yaşanabileceğini aktaran Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, hali hazırda bulunan hard disk ve SSD’lerin doğru bakımı için kullanıcılara önerilerde bulunuyor.
Bitcoin ile başlayan kripto para furyası yeni çıkan Chia para birimiyle devam ediyor. BitTorrent’in kurucusu Bram Cohen tarafından oluşturulan Chia, diğer kripto paraların toplandığı işlemci veya ekran kartı yerine depolama alanlarını kullanırken, kullanıcıların hard disk ve SSD’ye olan talepleri artıyor. Mevcut durumda bu talebe yönelik üretimin yetersiz olması nedeniyle cihaz donanım ihtiyaçlarını karşılayamayan kripto madenciler ise ellerinde bulunan cihazlardan yüksek verim elde etmeyi hedefliyor. Özellikle, Çin’deki madencilerin bulabildikleri her hard disk ve SSD’yi almasıyla birlikte bir donanım kıtlığının kapıda olduğuna dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal’a göre, elde bulunan depolama cihazlarının uzun ömürlü olmasını isteyen kullanıcıların cihaz bakımında profesyonel desteği atlamaması gerekiyor.
Donanım Cihazlarınızın Düzenli Bakımı Önem Arz Ediyor
Chia para birimi ile birlikte donanım cihazlarına yönelik talep artsa da mevcut üretim bu talebi karşılamada yetersiz kalıyor. Talebi karşılanmayan kullanıcıların ise ellerindeki cihazları değerlendirebilmesi için cihaz bakımına yönelik çabalarını artırması gerekiyor. “Bir sabit sürücünün ömrü uzun olsa da sonsuza kadar değildir. Elbet bir noktada aşınma ve yıpranma nedeniyle kullandığınız sabit sürücü kullanılamaz hale gelecektir. Bilgisayarınızın alışılmadık derecede sıcak olması, ekranda ani donmalar, cihazın hard diski tanımaması ve şiddetli anlamsız sesleri duymanız size sabit sürücünüz hakkında alarmlar veriyor.” ifadeleri ile cihazlarda oluşan sorunları anlamanın yollarını açıklayan Serap Günal, kullanıcıların hali hazırda ellerinde bulunan cihazlarına düzenli bakım yapması gerektiğini aksi takdirde veri kaybı ile karşılaşabileceklerini aktarıyor.
Müdahale Etmeyin, Bir Bilene Danışın
Donanım cihazlarının bakımında profesyonel desteğin bir hayli önemli olduğunu vurgulayan Serap Günal, “Verilerin çoğu cihazlara gerçekleştirilen yanlış müdahalelerden dolayı kurtarılamıyor. Bir eylemin sonucunda başarı elde edildiği düşünülen herhangi bir profesyonel olmayan tekniğin verilerinizi yok edeceğini göz ardı etmeyin. Verilerin kurtarılması için uzmanlarından, standartları yüksek laboratuvarlara sahip veri kurtarma merkezlerinden destek almayı geciktirmeyin.” ifadelerine yer veriyor.
Veri Kurtarma Hizmetleri Ltd. Hakkında:
Türkiye’nin profesyonel veri kurtarma alanında önde gelen firması Veri Kurtarma Hizmetleri Ltd., 15 yıllık tecrübesi, 3000’den fazla çözüm ortağı ve Türkiye’nin ilk clean-room laboratuvarı ile veri kaybı yaşayan kullanıcılara hizmet vermektedir. Kurulduğu günden bu yana yatırım maliyeti 5 milyon doları bulan Veri Kurtarma Hizmetleri Ltd., her türlü dijital kayıt ortamında veri kurtarma, veri kopyalama, veri silme, bilişim suçlarına yönelik veri araştırma ve şifre çözme işlemleri yürütmekte, bu alanda var olan tüm yeni teknolojileri başarıyla kullanmaktadır. Yakın zaman önce AR-GE faaliyetlerine de başlamış, yerli ve milli yazılım ve donanım üretiminde de kendi alanında lider konumda olmaya aday olmuştur.